Friday, March 2, 2012

Kenangan, Aku & Bus


Semalam balik kerja jam sudah terpacak jarum nya pada angka 6 PM....dengan pantas aku berlari mengejar waktu supaya aku tak ditinggalkan oleh En.Bus yang memang sentiasa nak cepat jew kan...Al kisahnyer hujan pulak turun dengan lebatnyer....so, aku pun ape lagi...dengan bangganya mengeluarkan payung ajaibku dari dalam beg.hehehe memang tak sempat basah la jawabnyer..sediakan payung sebelum hujan...kan dah selamat.hehehehe


Sampai kat bus stop..peluh meleleh la jugak sampai ke keting orang tua2 kata... walaupun tengah hujan lebat...lama jugak aku kena tunggu....lenguh jugak la kaki2ku...hahaha. penantian berhasil setelah 1/2 jam tunggu...En.Bus pun sampai...walaweh, ramai le pulak yang nak naik bus sama macam aku.kena beratur la kder!!! tengah2 hujan dengan payung sorang 1 kan....macam zaman sekolah dulu2...beratur macam anak ayam nak naik bus...cuma beza dia...skang ada payung...dulu2 redah buta jew...basah pun basah lah der....sonoknyer dulu boleh maen hujan dulu2.hahahaha


Dalam bus bersesak2..dah gaya macam sardin tin yang ikan dia gomok2 tue dalam dia.yang muat2 jew isi dia...bila kita nak masak jenuh ketuk2 baru ikan dia kuar tue tonggek2..tahu kan...tipoo la sapa tak penah masak sardin.hahahaha.. neh lagi teruk dari tin sardin rasanya isi dia...memang padat habis...ruang bernafas pun sipi2 jew ada...lagi sesak nafas bila perhhhhhhhh gile kentang..macam2 bau ada..hahahaha besa la kalau dah naek bus kmfom macam2 orang ada kan..saborrrr jela.......


Tapi masa dalam bus tue....kan..kan...kan...aku boleh senyum sensorang.....bukan buang tebiat tapi terkenangkan kenangan ler.....neh kenangan aku masa sekolah dulu2...lebih kurang 9 ke 10 tahun lepas la...kiranya zaman tue baru belasan tahun..kira skang pun xder la tua sangat kan..baru awal 20an..hahaha....masa aku sekolah pakai kain biru terang dah la kan time tue....bukan hingusan lagi...hahaha memang best kowt masa zaman naek bus time gik sekolah dulu2....siap bole gik pusing2 merata kampung orang baru balik rumah..hahaha sebab driver bus tue rumah dia dekat dengan rumah aku...so secara tak langsung aku naek bus awal ekot dorang gik anta budak2 kampung lain baru balik rumah...heeeee time tue la peluang nak ushar pakwe2 ensem punya rumah kat mana kan...memang gilew gedik aku zaman sekolah dulu...pantang tengok pakwe nsem...mula ah merisik khabar kat mana rumahnya..kelas mane....form brapew..korang tak penah ea??yekew.....hahahaha nampaknyer aku jela yang buat macam tue dulu2....hik3 @_@ tapi aku time tue sekadar merisik khabar jew...bila pakwe tue bg respon mula aku nak lari..saje gatai ushar2 je..bukan nak pun.hahahahaha aku tak suka terikat masa tue...suka kawan ramai2..friendly lah katakan.hahahaha


Yang boleh membuatkan aku mengimbau kenangan lama tue sebab masa naik bus semalam kan...kat depan aku ada la 1 group remaja neh...berbaju sekolah lagi...baru balik sekolah ke xtau la..."lewat kau dik balik sekolah...?" Macam nak tanya macam tue...tapi apew kuasa kau kan nak tanya...diam jela sambil memerhati gelagat budak2 neh..hehehe memang teringat habis la...sebab style dorang memang sebijik macam aku punya member2 dulu... yelah...dorang neh ada macam leader sorang kan....ada aweks kat sebelah...xtau la awek ke adik kan..tapi romantika d amor jew aku tengok.mesra semacam jew...suka aku tengok budak sekolah bercinta neh...macam kelakar...pas tue ada la girls and boys yang lain yang mengelilimgi dorang...burak2 tepuk bertampa gelak2tanpa henti sepanjang perjalanan tue....sama macam zaman aku dulu...gurls dia macam kasar2 ganas2 sikit kan.pastue wat kecoh tak hengat orang..macam dorang jew kat dalam bus tue..sejibik macam geng aku dulu.hehehe rindunya zaman sekolah!!!!!memang akunakal kot zaman sekolah dulu...bukan takut orang..hahahaha skang jew sopan nyopan sikit..bab dah nak jadik binik orang..hahahaha


Zaman aku dulu macam2 ragam2 ada....hehehe dulu aku kelas K....kira kelas paling atas la..and specialnya kelas aku jew blajar bahasa arab...so aku pun tergolong dalam kelas K la kan.....walaupun kelas K...tapi budak2 dia sama jew perangai macam budak2 kelas tercorot...time tue kelas G kot paling last...takder beza der....budak2 tetap budak2 kan..hehehe geng aku ada 4 orang... aku, Pinie, Ila dengan Ina(dia neh tua 1 tahun)lain kelas lah kan...hehehe tapi diterima jadi geng...tapi set2 boria, set2 ganas, set2 gedik, set2 jalan macam otai geng aku la sume tue.....tapi ber-3 jela..ina xmsk geng..bab dia ayu2 sikit....hehehe pantang ada aktiviti sukan petang2..komfom kami ber-3 neh berborie..baju yang sama..kasut yang sama...beg sekolah pun sama..paling lawak...ada towel kecik sorang 1 kaler yang sama..ala2 budak hip hop..zaman tue kan hip hop pemes..hahahah kelakar gila kalau ingat!..malunyer aku kalau skang masih perangai macam tue.hahahaha


Bila teringat kenangan2 dulu...rasa macam nak kembali ke zaman sekolah...bestnyer...tak payah pikir pasal kerja...pasal tanggungjawab pasal duit...haishhh kalo dulu duit bapak kasi bila nak gik sekolah.aku dapat RM3 sehari..masa tue dah sonok gile dah..bab macam2 dah bole beli...g sekolah belajar time balik rumah melepak jew sampai lebam.hahahaha syahdu!!!!skang tak berpeluang la nak lepak seharian nganga depan TV kan...weekend layan dragon ball, sailormoon,,tomato man, keluang man, power rangers..ntah macam2 katon lagi la....bestnyer.........



Tapi tue cerita 9 years ago...skang kena citer skang punya cite lahkan...macam2 kena fikir...macam2 kena buat...makin banyak tanggungjawab...dah tak boleh njoy sangat...sikit2 okay lagi lah kan...hehehehe hidup hidup.....makin mematangkan fikiran selari dengan peredaran masa lahkan..takkan kau nak jadi budak2 sampai tua kan.heheheh



Kalau nak korek kenangan dulu2 memang banyak..berbakul2 aku ada...ada yang ada gamba ada yang tergambar di minda jew....ada kenangan yang masih segar di ingatan dan ada kenangan yang aku dah tanam dalam2 dalam lubang tak nak ingat..mungkin kenangan yang manis jew aku simpan...kenangan pahit yang menyakitkan hati dan menyedihkan aku tak nak ingat just aku jadikan iktibar dan pengajaran untuk masa depan..kan..kan..kan....



Dah habis cerita kenangan....nak smbung buat kerja...hehehehehehehe muahxs chiowwwwwwww








**Dalam proses memantapkan diri dengan ilmu rumah tangga...heeee ^__^  doakan yer.











No comments:

Thanks n lurve all!!!