Thursday, June 28, 2012

Balik kampung.

Yes..yes..yes....hehehe shukew sgt2!!!

Malam nie En.suami balik dari JB...dah 2 hai dia ke JB..outstation lah katakan..

TInggal la aku keseorangan di rumah...Nasib 2 hari jew...

Last week pun dah kena tinggal...dia ke negara Singa...

And minggu neh hasilnya...dia ajak aku balik Perak ini weekend.

Yes...yes..yes...sonok kau! semenjak kawen neh kali pertama nak balik kampung.hehehe

Memang la excited kau...huhuhu

Aku dah siap suruh my mom buat pekasam satu balang....

Aku nak bawak balik sini...bekalan di bulan puasa nanti...hehehe

En.suami pun suka makan...lagi la aku suka.....hihi senang hidup!hahaha

Very da exsaited nak balik kampung neh...nasib gaji pun dah masuk rini...

Boleh la berbelanja lebih sikit di kampung nanti.hehehehe

my lil bro dah order Big Apple...walaweh...memang best kan..maen order jew.hahaha

Hasrat di hati balik nie nak buat kuih kat kampung.huhu harap2 menjadi lah kan..heee

Apa pun..tengah sabar menanti En.Suami balik neh....heee





**Mood : menanti kekasih hati pulang ke pangkuan...heeee ^^,

Mak and abah and family semua...sabar yer menanti kepulangan kami...heeee (aku yg xsabr sebenarnya..hihi)



Wednesday, June 27, 2012

Shit.

Pantang betul aku.....haishhh

Pagi-pagi lagi dah bagi darah aku naik...

Gile kentang betul dorang neh....

One of my opismate said to me just now "i know, u can finish your work in 1 hour time...bcoz your work is not much. After finish all, u can do something else."....wah bukan maen engkau kan.....

Kau tau!!!aku macam nak mencarut jew time2 tue....kalo aku banyak masa free..mau every hour aku update aku pjunya blog neh..........

Ngko ingat senang keja...cuba ko jew yang ganti tempat aku...baru ko tau bape lama ko kena mengadap pC.kan!

Benci...sirius benci gilew kat orang tua tuh....ah..damn!!! pagi2 mood dah tak okay....Babies betul!

And lepas tue siap tegur aku datang lambat bagai....hey!!!aku punya suka la....and tak payah nak come up benda tue time meeting kot...orang lain pun datang lambat jugak....lagi lambat dari aku...ko xnak plak bising...sial betul!!!!

Memang ekot hati nak jew aku resign 24hours notice....shit!!! Memang dugaan betul keja kat sini..memang kena banyak sabar sungguh..tapi kesabaran aku dah di hujung bontot burung dah neh..tunggu hari nak jatug atas muka orang jew....hurmmmmm

Lepas tue siap nak pertikaikan lagi aku MC...hello!!! memang lew aku tak inform sesapa...tapi kalo dah tak datang keje tue tak payah la cari.....memang xkan ada punya kt opis tue. Nak bising2 plak aku MC.orang lain yang MIA tak nak plak ko ceramah free...mentang2 la aku pompuan kan...suka benor ko bagi ceramah free.TQ jela..ceramah ko tue tak masuk pun dalam kotak minda aku neh.habuk pun tak lekat.heh!!!

Lepas neh aku hantor resign letter jangan menyesal nak tanya kenapa.....korang kan terer semuanya...so..buat la sendiri....cakap bukan main lagi kan hebatnyer...hah buat lah yer...baru ko tau langit tue tinggi ke rendah. gaji korang bagi pun tak seberapa sangat...jangan harap aku neh gile sangat nak keja dengan korang. banyak lagi tempat lain aku boleh cari rezeki...rezeki allah ada di mana2....berusaha jugak kan.

MUktamad!!!aku akan resign...end of this month....(Tapi akan dibincangkan dengan en.suami dulu...heee)


Selamat tinggal.....................company yang tak bagus and tak maju!!!

kalo takat cakap jew tak payah la...nak mimpi jadi company yang berjaya...kirim salam la...tambahan pulak dengan staff suma yang tak berapa boleh pakai..lagi la....heh!!! MENYESAL aku terima offer company neh.kalo lah tau cam neh...xdornyer aku nak terima offer korang.bukan bagus pun.



Fuhhh.....keluar semua isi perut aku.hah amek kau!!!puas hati.................



hahahahaha now sambung buat keja yang sangat senang....(Bak kata org tue opisku...) bikin panas jew..........haishhhhhh




**Akan aku usaha cari kerja baru yang lebih baik.ameeen.........




Thursday, June 21, 2012

Gambar Pengantin Gediks Part 2

Bersua Kembali.....ecehceh...hihihi

Hah..hape kau tunggu der..meh kita sambung layan gambo lagik yer.....neh alkisah gambo masa kenuri kat perak....hahahaha (tetiba aku gelak....kenape kaw?!heran kejap)



Nak dijadikan cerita....aku nikah hari yang sama dengan kenuri.....iaitu pada 2 June 2012 jugak. Nikah pukul 10am...pukul 12tgh dah melantak makan beradap.....(sangat beradap!)hihihihi



Dalam pukul 12.30tgh rombongan pihak pengantin lelaki datang....aku dah siap make-up semua setengah jam yang lalu....mau taw la...berapa banyak tissu habis kan sementara menuggu Raja sampai....sayang punya pasal...disanggupkan jugak...hahahahahah



Sesampai jew dorang....hapew lagi kau tunggu...menggelabah aku keluar mendapatkan raja yang di nanti....sambut depan pintu pagar kau....lepas tue aku terus ajak dia gik meja makan..melantok lew kau...xdew nak sanding2 bagai....hahaha simple mimple kan....Rumahku..pelamin pun xbuat..buat ala kadar jew....(msti ada yang cakap kodokut kan... ^^,)......... rumahku kawasan sempit sikit...tak banyak ruang yang ada...so meja makan jela wujud...(makan kan paling penting..hik3)


Meh lew layan gambo....tak larat nak membebel banyak2...mesti korang bosan kan.hahaha



Jum layannnnnnnnnnn...................





First skali kite layan ayor ye sedara sekalian....ayor kenuri biase ler...sirap lah kan..hape lagi...hahaha jangan kau nak berangan air sedap2 sebab kat mej apengantin pun diletaknyer air sirap jugak.hahahah










Neh pakcik yang bertapa dari pukul 8.00am kat umah aku....aku baru tehegeh2 nak gi cacak bunga manggar kat depan umah...pakcik neh berasap kat tepi rumah...terima kasih pakcik...sedap ayam pakcik!hahahaha












Ada kau nampak bunga manggar aku???haaaa hamek kau....melangit tinggi aku letak....(niat di hati tak nak bagi budak2 cabut...haa bukan takat budak, mak bapak budak pun xsampai!!!hahaha)













Neh pulok lauk pauk yang dihidangkan kepada para tetamu..........rumahku kampung okeis no buffet muffet yer...so memang makan berhidang la...ramai mentara yang memerah keringat melayan tetamu sekalian......trimas!heeeeeeeeeee










Haaa ini one of my makcik yang berhempas pulas mentiapkan makan untuk pengantin...siap angkut pinggan mangkuk dari umah nenek aku lagi....(rumahku kurang pinggan canthek2...huhu)











Weeeehehehehe...........Ini Pengantin tiba....dengan pengapit yang masih solo yer....sapa mau masuk jarum sila sogok aku dulu taw!hahaha masih single and kerja dgn MAS....hihihihi promote adik ipar..... ^^,









Berjalan penuh bergaya..padahainyer control jew....sebab kan...ramai makcik2 berkumpul depan umah aku tunggu pengantin sampai..hihihi aku pun gelabah jadiknyer...segan kot.huhuhu menjadi tumpuan neh bukan minat aku.......rasa macam serba tak kena jew...huhu










Neh la pomp yank gedik perasan bagus...mentang2 jadi puteri sehari (bak kata memberku...) senyum sampai ke telinga...haish...malus nyers!!!!hahahahahaha
Nasib ada pengapit yang memang cover aku...hahaha












Ku bertemumu...........ready???go,..........senyum pun xberapa manis dah..panas der....nak bukak mater pun silau2..hehehehe raja berpanas....mengharap payung tapi orang lain dipayungkan...hahahha sabor jela...









Sedia semua???hehehe 1....2.....3....gerak..........hahahah





Gelojoh kan...tau2 dah depan meja makan....
memang lapo sangat neh...huhuhu
Baca doa yer adik2 sebelum makan....(tiru macam akak taw..hihi)









TUh..tuh...tengok camera sane tuh....(nak cakap itu jew...tapi mulut jew bagi isyarat..hahaha)







Ngange la...cepat2....malu2 plak.hahahahahaha








Neh la rombongan sebelah lelaki.......3 meja jew....dorang datang 3bijik kereta jew....heeee (bapakku bawak 1 bas taw..hahaha)







Gambar family...ini mak Long ku and family.....








Ini pakcikku and family... dari ipoh....









Ini kezen2ku yang masih bertitlekan pelajar sekolah..hihihi
(aku cucu sulung sebelah mak...mmg lew yang lain kecik2 lagi..heee)






Family sebelah suamiku.........hehehe









Kawan-kawan yang banyak membantu..terima kasih semua ^^,







Neh gambo kek gedabak...hah amek kau...makan sampai lebam...hahahaha






My Family....My dad sangat pemalu bab amek gambo...kalo boleh nyorok blakang pokok pun dia sanggip.hahahaha







Neh lakonan en. suami...and lastly kena 'booooo' dengan tukang cuci pinggan.hahahaha










Neh udang sodap..hail air tangan makcikku....hehehehe






Dah tamat cerita kenuri kat perak.....

Hehehe lepas kenuri dalam koi 3.00 pm centue...aku dah tukar uniform pakai t-shirt and kain batik...nolong kemas rumah terus...hahahaha


Lepas tue...dalam pukoi 5.00pm siap2 gik amek gamba outdoor kat ayaq terjun dekat dengan rumahku...hehehehe


And last skali malamnyer.........memasing lena kepenatan.............tapi betul...penat sgt2 walaupun jadi raja sehari..........haish.................hahahaha



Untuk kenuri kat Banting akan di update dalam next entry....ponet dah nulis...hahahaha neh pun sambil curik2 jew masa bekerja........hik3








** Bos perli ku tadi...."eh...asiah...ada lagi kat opis...selalu 5.59pm dah cabut...hahaha"
=rini en.suami outstation bus...jawabku.......= dibantainyer gelak berdekah-dekah...hangin betul kau!!!!

Sebab selalu kan aku balik awak...rini jew lambat..huhuhu en.suami takde....so xmasak...bole balik lambat.heeeee





Wednesday, June 20, 2012

Gambar Pengantin Gediks!


Ollaaaaaaaaaa............
Neh entry khas untuk menupload gambau pengantin yang agak gediks sikit...
Meluat aku rasa...tapi aku suka!!!!!!!!hahahaha


Dah basi pun cerita kawen aku...tapi tetap nak upload jugak kat sini....hehehe (aku ada,kau ada??hahaha)
Gambau kedua-dua blah pihak aku update skali...malas nak banyakkan entry....
nie pun sebagai kenangan..nanti dah tua2 anak2 aku boleh baca blog aku neh...
InsyAllah............

First sekali aku nak upload gambo masa nikah.....bertarikh 2 June 2012,Sabtu@10.00am bertempat di Surau Al-Hijrah, Kg Lalang,Rantau Panjang, Selama, Perak.

Meh Layann.....................



Neh masa kena serah kuasa kepada my Dad...sebak didada time neh...
aku cakap pun bergetar2 jew bunyik...heee ^^,
Kena cakap macam neh tau... 
"Abah,saya izinkan abah...nikahkan saya dengan .......... dengan mas kawinnyer RM...."




Neh tangan Abah and En.Suami...
En.Suami cakap...tgn abah macam menggeletar sikit...Hehehe
1st time kan..biasa la tue...heeeee
Apa pun...terima kasih abah...^^,







Alhamdulillah...selesai sudah semuanya..... ^^ 
dengan sekali lafaz aku pun serta merta jadi Puan...huhu








Syukur Ya Allah...kau temukan jodohku dengan insan ini.... ^^,
Insan yang memang sentiasa di dalam doaku untuk dimiliki sebagai suamiku..








Hehehe cincin untuk sesi batal air semayang di datangkan khas dari PK...
Sebulan aku tempah baru siap...nasib macam chantek design dia...huhuhu








Ini En.Suami punya cincin....heeee silver sahaja....dia tak nak yang laen...huhu
Nasib chantek....







After selesai semuanya....tanda janji dimeterai... ^^,
Semoga kekal ke akhir hayat...ameeenn.






With Grandmama.... ^^,







Neh tengah membaca apa orang panggil xtaw.hahaha







Dengan my mom and dad... ^^,
Abah dah siap2 dah pakai baju untuk kenuri...
mak rilek jew pakai baju besa dulu.hahahah







Mom and dad in law...dorang neh memang ekot tema habis...hehehe
Lepas majlis neh dorang balik tukar baju laen pulak ekot tema time kenuri plak.hahaha







Kawan2 yang turut menjayakan.....heee tengs semua ^^







Muka bangga bak kata kawan2 dier...hehehehe



Itulah sahaje kisah disekitar majlis pernikahanku....selesai lah sudah satu bab...next bab time kenuri pulok...hehehe


Time kenuri kaler temaku ialah kuning hitam..dats y my dad dh siap2 pakai baju melayu kuning time akad nikah...dia neh spesis malas nak salin baju banyak2 kali..belasah jew...apa kau kisah kan...hahahahah
yang penting tetap maintain cool...........hehehe


Untuk gamba  masa kenuri.....sila cari next entry yer..panjang plak kalo hupdate semua kat sini...kannn



Chiowwwwwwwwwwww......c ya.............







**Time neh...big bos ngendap2 jew tgk aku buat apa...."ada aku kesah???!!!" hahaha itu je jawapan aku...malas...and xder hati nak keje kat opis neh.....hurmmmmmmmmmm





Projek Semalam.

Alhamdulillah...
bertemu kita lagi di halaman ini..(chewah..gya mcm ada flwer jek.hahah)


Apa pun...diharap semua sihat2 senantiasa....almaklum la..skang neh musim cuaca yang tak menentu...virus penyakit tue kompom banyak bertempiaran di sana sini..hihihi jadik...sama2 lah kita menjaga kesihatan supaya sehat dah kuat!hahaha


Dah cukup untuk introduction yang agak mengarut tue yerk.huhuhu di sini saya nak upload gambau projek semalam...yehaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! berjaya...gred B+ jew kot rasanya............


Neh la hasilnya....hihi setelah penat lelah bersilat di dapur lepas balik kerja....mari kita saksikan.........
Jeng.................jeng..................jeng.................



-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-














Nie la hasilnyer Asam pedas semalam...bendinyer banyak sebab En. Suami suka makan..hehehe

(En.Suami cakap....sedap juga la dari kat kedai msa dia makan tgh hari kelmarin...hahaha jahat gilew..susah tol dia nak puji...eeeiiii)











Neh pulak menu sampingan...sotong goreng tepung.Nyum..nyum...nyum....



Memang mengancam....sampai jilat pinggan...hik3

And dengan bangga nyer bole cakap..sedap juga la aku masak....sebab En. Suami tambah 3 kali nasi.hahahah bangga cheq!!! hahaha perasaan.................

Takpe...next time aku akan cuba buat yang terbaik...supaya En. Suami Tambah 5 kali pulak..hahaha


And malam neh tak tau lagi apa menu....sebab macam mau balik rumah mom in law jew....mau tido sane...sebabnyer esok pagi2 dah kena antor En. Suami ke Airport...Mau outstation pulok dia ke Negara Singa....huhu disebabkan rumah mom in law dekat sikit dengan airport...jadinyer tido sane lew malam nie.hihi and aku dah siapkan kek batik untuk di bawa balik.... (amik hati lah katakan...hik3 bodek2....)


Owh...pagi neh aku bawak bekal datang opis...kuih ubi ketuk yang sempat aku buat pagi tadi.hehehe ubi kayu neh datangnyer dari mom in law house la...sape tah bagi die....so dia bagi la aku sikit....Habis kering idea pagi2 tak tau nak buat ape...aku buat lew ubi ketuk..tau kan..ubi yang bulat2 selalu jual kat kedai tue...aku panggil ubi ketuk...korang panggil ape???hahahah men hentam je name...dari takde kan....


Bekalkan untuk En.Suami bawak ke opis jugak....hehehe neh hasilnyer...hahahaha




Aku rasa macam manis sikit..terlebih gula kot.hahaha (aku kurang makan manis... ^^,)



Ubi neh senang jew buat die...letak gula dengan kelapa parut n ubi rebus...pas tue bulat2 kan and goreng...macam goreng pisang tue...hihihihi pagi2 of coz la aku cari menu paling senang disediakan...sebab kol 8.30 aku dah masuk keje...tak boleh nak bersenang lenang sangat lah kan macam dolu2...hihi


Apa pun...Alhamdulillah...Buat masa neh En. Suami balik and pergi kerja dengan perut yang berisi la.... Pesan nenekku (nenek sblh ibuku) 


"..........layan suami dulu sebelum gik keja...sediakan sarapan untuk dia...."


 hahahaha itu yang aku ekot..... terima kasih tok.....


Aku sentisa doa yang terbaik untuk rumah tangga kami...bahagia selalu...berkekalan sampai ke akhir nyawa,....InsyaAllah...ameeennnn.............










** Untuk gambau biskut yang aku buat akan di update dalam next entry..lupa amek gambau..hehehe





Tuesday, June 19, 2012

Order from En. Suami

Alhamdulillah...bersua lagi kita di hari ini....di kesempatan ini....

Hehehe act neh kisahnya mengoogle mencari resepi asam pedas Melaka...

En. Suami order nak makan asam pedas melaka lew pulok....

Katanya asam pedas perak x "KAW"...hahahaha

Okay...malam neh menunyer asam pedas melaka tapi orang perak yang masak..hahaahah

Tak tau la apew jadi..nantikan jela hasilnyer.hahahaha

_-----------------------------------------------------------------_

And malam nie bermulalah projek pertamaku..hehehehe

Malam neh nak buat biskut raya untuk dijadikan tester kepada kengkawan terdekat...hehehe

Malam neh projek Snow almond....hihi semalam siap gik belik oven baru dah..haha semangat kau!

En. Suami nak membantu...aku lagi lew semangat...kalau sensorang malas jugak citer dier.hihi

Semoga Berjaya Asiah!!!! Hahahahaha

_--------------------------------------------------------------------_

And now focus on assignment yerk...

Satu pun xsiap lagi..haduyai...

Kekeringan idea neh..muahahaha

Alasan jew tue..malas sebenarnya..hik3

_---------------------------------------------------------------------_


tatatata.....

nantikan hasil biskut raya and asam pedasku.hihi




**Hujung bulan nak balik Perak jumpa keluarga techenta...tak saba neh!hihi



Monday, June 18, 2012

Snow almond and Biskut Sampan - for raya

Alhamdulillah.........
Terluang sedikit masa untuk aku menjengah ke blog ku yang tak seberapa ini...

Just simple update...
Nak share dengan semua...
Raya nie aku ada buat biskut raya untuk di jual...
Heee hobi terbaru unuk mengisi masa lapang....

Orang laen sibuk bertungkus lumus nak jual kuih raya..
begitu jugalah aku....
Minat untuk buat kuih raya neh dah lama ada...
Cuma kesempatan jew tak ade...
So, Tahun neh dah berkesempatan...and akan aku gunakan sebaik mungkin...hee

Fistly,my product tak banyak sangat...
Bergantung on permintaan....(chewah....^^,)
And now dalam proses menyiapkan sample nak bagi test kepada sesapa yang sudi.hihi

Kita ada 2 main product:

  1. Snow Almond
Credit to Mr. Google.
(Gamba yg aku buat nnti akan di upld.)

2. Kuih Sampan Samudera

Also credit to Mr.Google
(Kuih neh mmg my mom in law buat jual dulu2...sedap sgt..aku yg xsuka makan pun dah jadi suka makan.hihi)


Ini saje 2 main product yang akan kita cuba pasarkan....heee

And maybe..kita juga akan cuba 2 product lain iaitu 

Crunch Choc and Flakes Choc...

Ini semua akan turut disamplekan dalam masa terdekat...
Ini semua cookies yang berasaskan chocolate yang memang digemari kanak2.heee
So,gamba dia akan di update nanti yerk...heee


Baru nak menapak dalam industri kuih raya neh...
So, sila bagi sokongan ye kawan2...Trimas.



Sebarang pertanyaan bolehlah di emelkan kepada saya at sshawhite@gmail.com atau pun SMS ke
012-5551714.


Sekian terima kasih.




Thursday, June 14, 2012

Selesai.

Alhamdulillah...

Sudah seminggu 5 hari aku bergelar isteri kepada suamiku....

Sekejap sungguh masa berlalu...

Hari ahad yg lepas selesai sudah majlis di sebelah keluarga suamiku...

Semuanya selamat selesai sudah...

Dan yang tinggal kami untuk meneruskan kehidupan seharian sebagai suami isteri..

Memikul tanggungjawab yang telah di amanahkan sebaik mungkin...

Aku cuba.....menjadi yang terbaik untuk suamiku, keluargaku, mertuaku, adik2 ku dan semua ahli keluarga...

Syukur...aku ada kamo sebagai teman hidupku....

------------------------------^^-------------------------------

Selesai bab majlis...and now bab rumahku pulak...

Weekand neh aku buzy dengan kelas....

Of coz tak sempat kemas lagi rumah yang sangat bersepah...

Nak kemas bilik tetamu lagi...

Mana nak kemas dapur...living, dining...semuanya la...

Semua kena susun atur balik...hehehe

Almaklum la barang dah banyak kan..hihi

En. Suamiku...sila bantu saya kemas rumah nanti yerk.hehehe
-------------------------------^^------------------------------

Satel bab rumah...neh nak cite sal KEKAT kesayanganku...

Nanti kena sediakan dia bakul untuk dia and anak2nyer..

Dia bakal jadi mommy dah..huhuhu

Aku n en.suami bakal dapat cucu..hahahaha

Tak sabar plak aku rasanya nak tengok anak2 dia..comel ke x ntah la.hehehe

Bertahbah isi rumah lah lepas neh.hihihihi and budget untuk bawak diorang gi DOC komfom makin tinggi...nasib sayang...huhuhu ku bawakan jugak la...hihihi

-----------------------^^--------------------------

Hujung bulan neh en.suami ajak aku balik Perak...heee

Best..best..best....tak sabar rasanya neh.....

Balik pun sebab nak amek sijil nikahku yang ada di kampung.huhu

Disamping tue dapat la melepas rindu pada keluarga terchenta...heee

------------------------^^-------------------------

**KEKAT dah nak ada baby..doakan bubu dia pun sama juga nanti... ameeen ^^,

**Awal puasa ada kelas..kalo tak dah boleh balik perak..sebab en.suami dah ajak balik puasa di perak..haishh rugi2..... =(



My wed pic ^^, hehehe



Thanks n lurve all!!!