Friday, February 25, 2011

Mampukah aku??Tepuk dada tanya sama hati.

Luahan hati seorang manusia bergelar wanita yang bakal menjadi seorang isteri kepada seorang lelaki bernama suami..............

------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------

CIRI-CIRI WANITA SOLEHAH


1.  Mencintai Allah dan Rasul

2.  Mentaati ibu bapa

3.  Mentaati suami dalam perkara makruf

4.  Menguruskan rumahtangga

5.  Berhias untuk suami

6.  Berpakaian menurut ajaran islam

7.  Menjaga batas pergaulan

8.  Bersahabat dengan wanita solehah


-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Adakah ciri-ciri tersebut ada padaku???

Kalau tiada mampukah aku menjadi seperti itu???

Wahai hati....mampukah kamu???

Oh tuhan...mampukah aku???


Sesungguhnya....hati merasa lemah untuk memikirkan perihal begini..namun aku harus melaluinya kelak.....akan ku cuba menjadi isteri terbaek buat suamiku kelak.....akanku jaga semuanya kerana allah dan suami tercinta.....akanku jadikan apa yang disekeliling sebagai contoh dan pengajaran agar aku bisa lakukan yang terbaek di masa hadapan......


Akanku persiapkan diri dengan ilmu didada supaya segalanya mudah ku lalui nanti....aku pasti...dari masa ke masa hari ke hari aku kan menjadi yang terbaek buat bakal suamiku.....doakan aku...aminnnnn



**Kepada bakal suamiku...bimbinglah aku ke jalan yang diredhaiNYA....sesungguhnya aku insan serba kekurangan......pimpinlah aku mencari syurga di sana..... ^_^


------------------------------------------------------------------------------------


Hurmmmm......Aye nak ada keluarga yang bahagia.....diredhai Allah di jalanNYA.....ada anak2 soleh dan solehah...tapi mampukah aye menjadi isteri solehah???

Bagaimana mahu mendidik anak jikalau diri sendiri belum nyata di mana tempatnya????

Oleh itu,aye akan berusaha menjadi yang terbaek supaya anak2 aye nanti di bimbing ke jalan yang benar...kalo aye yang tunggang langgang segalanya macam mana nak bimbing anak2??kan???

Bila memikirkan semua ini...bukan mudah memikul tanggungjawab seorang isteri serta ibu....hmmmmm segala yang aye buat...kalo salah suami yang tanggung dosa kan...nak ke cm tue???mesti la aye xnak.....huhu sian suamiku nanti...

Bila bergelar isteri nanti..aye akan pastikan sumanya terjaga...supaya suamiku hidup tenteram dan bahagia..hihi =)





**Sebagai anak...adakah aye sudah mampu menjadi seorang anak yang solehah??tepuk dada tanya la hati....hmmmmmm




@...Sha Awifa...@

Thursday, February 24, 2011

Idaman Hati ^^


List mender2 idaman hati..huhu





Saya nak Mini Cooper....xkesah la 10 tahun akan datang kew saya akan usahakan juga nak beli keter  neh....hehehe apa leh buat..idaman kalbu kan!hihi




Saya juga nak bungalow ini punya besa. Best apa...leh sumbat sume sedara mara kat umah....hehehe kalo time kenduri kendara sume leh lepak tido ramai2...wah...bestnyer..hihi ^^ anak xramai tapi rumah besar xpe kan..hihi =D





Bila ada office sendiri yang besar dan kemas serta complete perabotnyer mesti selesa and lagi bersemangat nak kerje kan..hehe itula yang jadi idaman....hurmmm 1 day saya nak memegang jawatan besar and ada office besar...pas tue ada PA sendiri...wow!!amazing!!!hehehe




Patue kan...bila dah ada famil...and dah ada anak...aye nak benti kejew and bukak restoran sendiri...wow!!!idea yang hebat...neh idea bersama yang telah dipikirkan dgn Mr. Q...hehehe of coz la aye nak jadi big bosh...hehehe bestkan...aye nak wat restoran yang nampak macam exsklusif tapi harga berpatutan...fizikal nmpak cam mahal..tapi bila makan murah2 jew...best2!!hehehe





Bila biznes dah smooth jew kan...aye  nak beli keta untuk family lak..hehehe alphard la...hehe leh muat family aye and family Mr. Q skali..nak gik bercuti leh hangkut suma skali..bestnyer,,.... =) hihi xsaba rasa nak usaha dapatkan suma neh =D






Bila sumer dah complete an...aye akan hidup dalam suasana happy family...bestnyer!!!! ahli keluarga suma selesa aye pun senang hati..hihi =)






Paling menjadi idaman kalbu ialah nak hidup dalam happy family....suka suki riang ria....best2!!! suma berkumpul sama2...and meneruskan setiap langkah dan waktu sama....mencorak kehidupan sama2...share problem sama2...bestnyer =) ^^







**Sangat xsabar untuk melalui detik2 terindah ini   >^^<

 (berangan petang2 time hujan sangat la best!hihi)




@...Sha Awifa...@

Tuesday, February 22, 2011

Suzuki Jimmy.....sapa ado????

Sapo ado???


SUZUKI JIMMY



Ini yang dah bikin...aye nak yang standard punya...adew???


Aye nak beli.....(bukan aye la..bapak aye..ihihi)

Tetiba jek dia nak beli..xtaw la dia nak wat haper...huhu

Body xcantik xpew...janji engin ok dah la...

bolew drive dari KL-Perak dah la..hihi

Nak yang 1.3cc....harga below 15k...

sapa nak jual????

Tahun 90-an la...hehehe xmo la yang lama sangat..hihi




**Sesapa nak jual gitau aye kays... =)




@...Sha Awifa...@

Update sampai muntah!!!!

Bila BOSAN kat opis.....


Aye dengan bangganya mengupdate blog sampai muntah!!!!



Bluweekkkkk!!!!xtaw nak update ape dah...heeee =P






**Banyak jew citer nak share agi....jap gik ah pulak...lenguh tangan menaip...cam nak patah jew jari jemariku yang halus mulus runcing merincing neh..hik3




@...Sha Awifa...@

Antara Aku & Aprilia...

Aprilia.....

Sangat digilai oleh Mr. Q...

But i warned him already...hehehe

"U can buy it if u have nothing to do wif ur money."

Am not a queen control...but it is for the sake of his life.

After u've  complete everything from head to toe...u can have erything u want.

I mean own a house,a big car and a happy family with comfortable and perfect enviroment...

But then, bole beli ...as long as u xberlapar sebab mender tue dah la...huhu

And jangan sampai ur wifey and kids xder makan plak kat rumah....

For me,its such a dispensable thing to own for now...am right???

Yelah....it looks captivating but for me...ianya 1 PEMBAZIRAN yang melampau...

Buka penting pun nak ada mender tue...huhuh
(kalo Mr.Q baca neh kmfm dia gelak n ckp aye membebel.hihi)

Jangan kan nanti sebab ada menda xpatot pastue tiba2 datang kat aye dengan scruffy head and face dah la..huhu

Hehehe neh gambo Mr.Q dengan Aprilia BF kepada si kecik Izyanti..hihi





Me & Aprilia...oz coz dia pilih me...!!! (confident je kan..hik ^^)




**Cukup la untuk lepas geram yer Mr.Q..dapat bergambo pun dah okay.....hehehe





@...Sha Awifa...@

Laziest week during February!!!


Monday was the day I feel very lazy day but Tuesday was the same...

Tomorrow I do not know yet.

.....Lazy or diligent......

Hope tomorrow's a day of fun to the office.

These days, i  am not in mood at working.

Feelin great if i have a vacation....

To an island with nice view and peaceful living. Is it feeling great right?hehehe

But today.....

Feeling sleepy from the morning until almost lunch time now.

It is good if i can splaying in front of the TV right now..

That's cosy isn't it??Snuggling up watching TV...

With a mug of fresh orange + a plate of nuggets...hurmmm

Weekend!!!! I really miss u!!!!

A very bad habit i think..hurmmm =(

 Last week in the month of February is very bad for me.

 And also i think time passes quickly.

Effected my life as well.

Day after day am getting older... huarghhhh =O

And....

I just realized that I have gained nothing at all in this February.

......uneventful!!!!....

Feel so bad right now....could i describe it as a bad month for me???

Hurmmmmm hope next month will be the great 1..... =)

BUT....

Whoever i am,i always feel sumthing is missing....

Isn't that just part of the human condition???

And i have been to me.

I know who I am......more or less.....

Keep moving!!!!!

AND

.....I just hope it's not a slippery slope.....

From day to day...

From month to month...

From year to year...

I hope the best thing happen through my way there.... =)







**They say...everything looks better in the Sunshine...... ^^




@...Sha Awifa...@

Monday, February 21, 2011

Demam mobie... =D

Kira-kira dalam seminggu jugak aye tak singgah blog aye neh..nak kata buzy memang tersangatlah buzy....jangan xtau yerk...wanita berjaya...muahahaha propa je suma tue......agak buzy lah..tapi bukan buzy dengan kerja tapi buzy mencuci mata...hehehe CUCI MATA????

Skodeng???uits...xda lew sampai skodeng menyekodeng....aye buzy melayan citer korea.....hahaha hobi baru...nak wat cam mana kan.....cam gitue dah lew....bila dah start tengok mula la xle brenti....xtaw la intenet aye bulan neh kena bayar berapa....asek topup volume jew....nape topup???mau tak topup...aye nengok on9 kan...cepat gilew habis....tau2 je sampai notification dah sampai limit...damn it!!!hahahah apa lagi...dengan xda rasa bersalah terus aye topup agi...hurmmmmm =( ujung bulan menanggung le beban nak bayor..hahaha padan muka aye!!!!

Apa pun aye dah khatam cite SECRET GARDEN yang digilai ramai dolu2....orang laen dah berzaman tengok...aye baru tehegeh2 nak tengok..heeee besa la...kadang2 aye ketinggalan zaman sket bab cite2 neh...kadang2 laju jugak mengikuti perkembangan semasa..bergantung la kepada mood serta keadaan semasa aye...hehehehe




Semalam aye dah khatam citer jepun lak...citer GOOD LUCK!...hehehe mula2 tengok cam xbest...skali hamek kau....hero macam hensem kan..tengok ah sampai habis..hik3 (aye tengok cite korea n jepun pun sebab hero hensem xpun heroin cumel..hehehe kalo x,xdernyer nak tengok... =P )





And today....waktu lunch tadi aye dah khatam citer PLAYFUL KISS....hahahaha sangat suka...bab cite neh la aye terpaksa bayar broadband ratus2 ringgit...damn!!!xpe la..janji dapat tengok hero hensem dah la..hik3 =D kalo bab menggedik memang aye ada talent!!siap datang opis boleh gelak sorang2 teringat citer neh...montot betoi!!!yang si manusia kat opis neh plak asek pandang2...huhu malu2!!!




Aye neh cam ginie lew....suka wat satu2 benda tue jap jew....hahaha no wonder kalau minggu depan aye tukar hobi plak...hehehe "CEPAT BOSAN" suits me well.....hohoho sukakan sesuatu sampai lupakan yang laen memang dah jadi perkara biasa bagi aye....lama2 nanti akan cari balik yang lama2...hehehe kan3....cam blog neh la...lepas seminggu aye xbukak..tub2 ari neh rasa nak bukak..hehehe

Cam mana pun...aye nak habiskan jugak koleksi mobie yang ada neh...nak carik lagi sapa ada...share2 la sket...hehehe taw3!!!!




**Misi meneruskan mobie yang berikutnya....Coffe Prince... ^^ hehehe






@...Sha Awifa...@

Monday, February 14, 2011

Antara Cincin Dan Gelang....mana satu jadi pilihan....


Untuk nikah...which 1 do I prefer most???hmmm


CINCIN???



Or


GELANG???



Susahnya nak decide nak mana 1......hahaha

Rasa macam nak sume...... =)

Kalo mintak 1 set complete bole tak agak2?hahahahah

Sangat demanding kan...heee =)

Once for a life time...xsalah kan???

Hehehe komfom En. Qifa garu kepala kalo baca neh...hik3

Luruh segala bulu ketiak kalo memikirkan citarasa aye neh..ngeh3 =P



**Sebabkan aye xde majlis tunang2..n dah jimat 1 cincin...xsalah kan kalo berabis untuk akad nikah??heee



Ahahaha saja wat kecoh...gaya macam esok je nak nikah...hohoho tapi neh planning untuk masa akan datang...xsalah kan planning awal2...senang skit...xda la t susah hati budget lari...so,planning awal2 and sediakan duit awal2...

Hehehe paling penting n semestinya duit sendiri OK!...xnak ah kawen harap duet mak bapak....cukup la dah penat sara aye masa blajar dulu....nak kawen pandai2 la aye nak hidup....huhu carik la celah mana pun..janji wat kenduri guna duet sendiri....baru leh berbangga..ahaks =)

Bagi aye la....sangat malu if kita yang nak kawen tapi sume pakai duet mak bapak...wah malunya saya!!! cukup la susahkan dorang masa blaja....xnak lagi susahkan dorang..cukup la...heee sendiri gatai nak kawen sendiri cari lahkan...hihihi (kes tue xkawen2 agi...duet kumpul xckup2 ag...muahahaha)

Banyak benda aye skip untuk majlis aye nanti...hehehe nak tau apa...nanti kita tengok apa yer...hehehe bukan apa...bia la suma mengikut kemampuan....xyah nak grand brilian sangat tapi duit xdor...hoho simple2 sudey....tak gitue??

(Jauh melalut dah neh..rasa td cite sal cincin n gelang jew...hahahahha)


Aye rasa t untuk nikah aye nak set complete la.... =) bestnyer ^^ hik3

Best kalo dapat....kalo xdapat terima jela apa ada..heee

Jangan berangan lebih sangat yer Cik Sha.....

Apa pun kena berbincang dengan tuan yang nak kua duet dulu..wakakaka

Kalo x...pakai sauh kapal jela wat rantai..hahaha =P



*Dalam minggu neh nak g TOMEI...ada wat tempahan bracelet last week...weee ^^ tunggu dia kol je kata dah siap...very da excited nak g amek neh...macam mana la hasilnya yerk...hihi =D Thanks En. Qifa!!!!




Lebih kurang cam nie la bentuk dia..tapi lagi unik rasanya..hee ^^






@...Sha Awifa...@

Saturday, February 12, 2011

Pagi Sabtu yang malas.....


Awal bangun rini.....6.30 am dah bangun...konon semangat nak g jog la...tapi apa jadi...ku bantai tido balik....hahaha bukan apa...ala baru 6.30am...nak g jog ape awl lagi an....jadi tido la dulu kejap....


Haa...tido punya tido sedar2 tengah jog...wah bila masa plak aye kua g jog neh....ahaha ku tengok jam dah 10.30 am.....wahahaha ku jog dalam mimpi upenyer....hoho sedap je landing agi an....


Planning untuk petangnya pulak....maen TENNIS...jum kite nantikan...menjadi ke x...ahahaha


Jap g nak g SESERI..malawat adikku kat sana...nak g antor barang2 keperluan...huhu kakak mithali kah aku???hehehe i'allah....bakal...... =)


Akan datang bakal IBU mithali lah plaks...kena kawen cepat neh...hehehe xsaba nak ada baby..macam kawan2ku yang laen..hik3 gatai =)


Waktu neh aye masih melengkor atas katil....nak bangun punya la malas....nak siap2 nak g SESERI pun mlas...hohoho apa pun..akan ku gagahi jugak keluar d hari sabtu yang sangat la best kalo terus buat taik mata...hahahaha






**Nak aktif bersukan balik....nak gemukkan badan..heee =)







@...Sha Awifa...@

Friday, February 11, 2011

Begitu ke begini kew..ada ko susah????


Begitu ke begini kew satu sen pun xguna duet kamo.....



Macam tue ke macam nie kew sesaat pun tak amek masa kamo....


-----------------------------------------------------------------------------------

Kasar ke lembut gurauan aku dgn mereka apa ko kisah....ko terasa kew??hahaha dorang nak bergurau gunakan bahasa cam mana pun dengan aku pehal plak ko nak pandang2 cam tekejut??? lantak la dorang...aku sikit pun xterasa..ko plak nak pandang lebih2....ko kena faham satu keadaan neh di mana mereka sangat xfasih berbahasa MELAYU...

Faham kan apa aku cuba sampaikan???so...if dorang nak gunakan perkataan BODOH skalipun ko jangan heran la...dah biasa dah gurauan cam gitue..ko orang baru...mana faham...jadi jangan perasan bagus dengan nak jeling2 kite orang cam tue....huhu kite bergurau sesama sendiri jew...bukan libatkan ko pun....

---------------------------------------------------------------------------------



Fuhhh....lega....lepas sudah kegeraman aye...hahahah banyak betol bz body skang neh...kite xkisah dorang plak nak tolong kisahkan bagi pihak kita....erm... xpaham saya!!!!!



**Pesanan disini..kepada sesiapa yang xberkenaan dengan kite orang...jangan nak susahkan diri pikir sal hati dan perasan kite orang...bab 1 sen pun kite orang x amek hati...orang laen xyah nak touching plak bagi pihak kite orang neh....huhu




@...Sha Awifa...@

'I lurve u' in different style

Act,aye baru pas habiskan baca nobel aA+bB buat ke-2 kalinya..hehehe best citer dia...kena la dengan jiwa aye....kira baca sambil gelak2 kalo part lawak and siap part sedey boleh sedey2 sama la..hehehe bijok kan....sangat menghayati cerita tue....hehehe


Penggunaan bahasa dia pun sangat aye suka...macam mana nak describe ea...tapi aye suka la..cam ganas2 kasar2 sket..hehehe pas tue siap ada bahasa laen agi...tue yang cam tergedik2 sket neh blaja bahasa laen....hahahah


Neh yang aye cari kat google..."I LOVE U" dalam bahasa2 laen...heeee =)


I Love You

Wo ai ni

Ik hou van je

Je t'aime

Ich liebe dich

Aloha au ia'oe

Graim thu

Ti amo

Daisuki desu

Aku tresnasliramu

Sarang hae

Eu te amo

Te quiero

Ya vas liubliu

Tora dust midaram

Taim i' ngra leat

Chanrackkun

Te iubesc

Ek het jou lief

Mai tumase pyar karata hun

S'agapo







Hahaha nie je hasil yang mampu cari..ponet nak cari....nak tau bahasa neh dari mana rajin2 lah google cari yerk...hihihi =)




**Tetiba terpikir la pulak...nak bagi adiah apa ea tok Mr. Q masa anniversary t ea....hehehe =)






@...Sha Awifa...@

Tuesday, February 8, 2011

Puaskah???

Puaskah kau lukaiku
Puaskah kau sakitiku
Puaskah khianatiku
Puaskah hoo.. Sayangku
 
Di manakah nuranimu
Di mana akal sehatmu
Sekarang kau campakanku
Setelah kau dapatkanku

Reff:

Mungkin hanya bila ku mati
Kau ‘kan berhenti ‘tuk menyakiti
Sampai kapan aku begini
Terus begini
Terus engkau lukai

Ingatlah saat yang lalu
Saat kau peluk diriku
Tapi kini semua lalu
Kau tega khianatiku



 *tetiba terlayan plak lagu neh..heee =)




@...Sha Awifa...@

A........to........B!!!

 Hey.....hey....hey.....

Bosan plak kat umah time2 orang gik keja aye pulak dok terperap kat umah....ahahaha
Itu la sapa suh amek cuti panjang2...kan dah bosan..huhu padan muka aye!hik3

Cuti seminggu aye balik kampung..memang cuti sepuas hati kat kampung..tenangkan hati..tenangkan fikiran...segar jek rasa....

Setelah seminggu di kampung..macam2 telah aye fikirkan dan pertimbangkan....antaranya soal masa depan serta hala tuju hidup aye 2 tahun akan datang.....setelah melalui perbincangan dari hati ke hati antara kedua orang tua serta yang tersayang....maka segalanya jelas apa yang harus aye mulakan dari sekarang.....


Bermula dengan A....aye akan melangkah terus hingga B,C n sampai la Z......dan disepanjang perjalanan itu nanti....aye rasa aye dah bersedia untuk menghadapi segala rintangan dan dugaan yang mendatang...aye rasa aye dah mature untuk pertimbangkan yang mana baek dan buruk untuk masa depan aye...huhu


Lagipun...ma parent tak kisah apa keputusan aye...bcoz hidup aye memang diberikan 100% kepada aye untuk tentukan apa yang aye mahukan...termasuklah soal kerjaya,pilihan hati n segalanya...cuma aye perlu mintak pendapat baek buruk tentang sesuatu keputusan akan aye ambil nanti....


Aye bangga dengan family aye skarang...kalo orang laen xsuka pun aye tetap xpeduli...lantak korang ler!!kami xpenah sebuk hal korang so korang xpayah nak pelekeh family orang laen....sebab kami xpenah kisah pun ape korang buat....saya bangga dengan mak n abah saya!!!!!! (ahaha lari tajuk kew?)


Bermula dari hari ini and saat ini..aye akan pastikan setiap langkah yang di ambil adalah yang terbaek dan di redhai....aminnnn.....





 **Bersyukur kerna memiliki family yang memahami... =)





@...Sha Awifa...@

Thanks n lurve all!!!