Thursday, September 19, 2013

Resign.

Akhirnya......aku di rumah juga.

Resign jelah senang....

Nak kerja punya pasal...anak siap demam2 n hilang suara sebab nanges banyak sangat kat rumah babysitter...sebabnya xnak botol....



Semua orang attack aku....bla...bla...bla...sakit telinga kena ceramah....jumpa yang tua2 je wajib kna dengar ceramah free..huhu sabor jelah....semua suruh aku berenti kerja....siap sound agi...bukan xcukup mkan...kerja buat apa....duduk je rumah....


Rumahtangga aku....aku je tau mana yang senget mana yang okay...mana yang tak....haish...susah kalau cakap dengan orang yang tak paham....huhuhu tuntutan perbelanjaan sekarang memuncak naik....kalau duduk kampung tak terasa sangat kot....aku di sini taulah macam mana....keluar pintu rumah je dah duit....tambah2 bila harga minyak naik...lagilah tercekik rasanya....terima kasih kepada pihak yang bertanggungjawab.....anda telah berjaya menyusahkan hidup rakyat.


This week aku dapat 2 panggilan intrview...and both aku reject....tak pergi pun..sebab malas nak pikir nak kerja dah...susah hati sal si kecik neh lagi teruk dari susah hati harga minyak naik.huhu


Mana nak tinggalkan si kecik kalau kerja....babysitter yang dulu tuh aku dah reject...tinggal dengan dia macam2 si kecik neh dapat...calar sana calar sini..merah sana merah sini...duduk dengan aku nyamuk gigit pun aku dah risau....haish....baik ku duduk rumah jaga sendiri..puas hati....huhu bangun pagi je ngadap si kecik...tengok dia senyum gelak2 dah senang hati aku...huhu



Sekarang tengah cuti...boss aku bagi cuti seminggu....haishh mcm mana nak cakap nak berenti....sian pulak boss aku...baik boleh tahan...huhu sori lah boss...aku nk dok rumah jaga anak....berenti pun berentilah...makan jela nasi dengan ikan masin pun xpe...huhuhu rezeki sentiasa ada...mudah2an...



Now tengah planning nak buat biz dari rumah sikit2..xkisah la pe pun bole...huhu dari duduk rumah goyang kaki pun bosan jugak.huhuhu












**pengajaran yang aku dapat...anak adalah segalanya....







Thursday, September 12, 2013

Dilema Ibu Bekerja















 Aduhh...Zahra Ufairah......


Bubu kat ofis neh sentiasa dalam dilema....setiap saat ingatkan kamu....setia saat rindukan kamu...setiap saat risaukan kamu...setiap saat rasa nak peluk cium kamu.....


tapi apakan daya...bubu kena kerja...huhu kerja cari wang ringgit untuk bantu apa yang kurang....kerja untuk kesenangan dan keselesaan kamu....sebab bubu sayang kamu.....sangat2!!!


tapi tue lah...hari-hari bubu dalam dilema.....nak berhenti kerja sayang pulak rasanya.....tapi nak jaga kamu sendiri kena duduk rumah la...bubu tak boleh kerja.....macam mana nak buat pun bubu tak tau lah.....


ekot hati bia lah bubu tak kerja pun takpe....hidup ala kadar je......tapi tuntutan perbelanjaan sekarang memuncak naik...harapkan babah kesian lah dia...semua die kena bayarkan....bubu kena jugak kerja...nak bayar duit mara bubu...takkan nak suruh babah bayar pulak....dah macam2 dia kena bayar....


 kalau bubu kerja....ada la duit lebih sikit...untuk saving pun ada....untuk perbelanjaan kamu pun lebih dari cukup...alhamdulillah...rezeki Allah bagi...kita usaha saja...kan.....kalau bubu tak kerja....alhamdulillah masih cukup makan pakai tapi terhad lah....huhuhu


Bubu hantar awak pada babysitter sebab bubu nak kerja...ekot hati bubu taknak bagi orang lain jaga awak...bubu nak jaga sendiri...tapi apakan daya...datang opis mana boleh bawak kamu sama....terpaksalah bubu bagi orang jagakan awak...maafkan bubu.... =(


Balik dari kerja bubu terus gerak laju2 gik ambil kamu...risaukan kamu...ape la jadi dengan anak bubu neh...huhu risau sangat2....walaupun merah2 sikit ada pada badan kamu..bubu dah risau..macam nak nanges jew rasa....huhu


sebab...kamu duduk dengan orang..bukan sedara sendiri...jadi bubu tak harapkan dia akan belai kamu macam anak atau cucu dia sendiri..kompom berbeza....sebab kamu bukan darah daging dia....bubu risau walaupun orang yang jaga kamu tuh nampak okay hingga hari ini....tapi bubu tetap risau...


lagi bubu risau bila kamu tak nak sangat nyusu botol....and orang tuh macam tak pandai pujuk kamu untuk nyusu...kamu tak nak so dia buat tak tau jela...takdenyer dia nak paksa2....pas tuh kamu asek nanges jew...die dah macam bebel2 kat bubu...huhu knapa kamu kuat nanges....memang lah kamu nanges..sebab kamu lapar...kalau kamu kenyang and tido cukup kamu takde masalah nanges...bubu tau anak bubu cam mana....tuh lah susah hantar dengan orang kan....sorry sayang......


bubu je paham anak bubu lebih dari orang lain...sebab tuh bubu nak jaga kamu sendiri tapi bubu terpaksa hantar kamu pada orang....harap2 babah dapat kerja baru and bubu boleh berenti kerja.....tak sanggup bubu balik jew dengar suara kamu dah serak2 dah sebab nanges banyak sangat..huhuhu


bubu kat opis asyik tengok jam je....bila nak pukul satu nak pergi tengok kamu.....mesti anak bubu lapar....huhuhu bila petang jew dah tertanya2 bila nak pukul 6...tak sabar nak balik amek kamu....tak sabar nak jumpa kamu.....kalau jalan jem jew lambat sampai kat kamu bubu dah susah hati dalam keta.....risau!!!mesti kamu asyik melalak jew tunggu bubu lambat sangat....


bila bubu dah sampai pada kamu....menggedik2 kamu tengok bubu...sambil2 senyum and sua tangan suruh ambil...Ya Allah...rindunya kamu pada bubu kan...sama macam bubu rindukan kamu....bila dah ambil kamu, bubu cepat2 nak bawak kamu balik...kamu boleh main2 dengan bebas di rumah....boleh gelak2 dengan bubu...gurau2 dengan bubu kan...pas tuh tunggu babah balik and main2 dengan babah sama....bestnyer saat tuh!! rasa bahagia sangat....


Ekot hati...nak jew bubu duduk rumah jaga kamu, jaga rumah pas tuh tunggu babah balik.....duduk rumah lagi best dari kerja.....huhu syukur sapa yang jadi fulltime housewife..anda sangat beruntung boleh besarkan anak kamu sendiri...sangat jeles dengan kamu semua!huhuhuhu


segala2nya masih dalam pertimbangan...terus bekerja buat sementara waktu ini....berhenti atau tidak akan di putuskan kemudian....tengok keadaan ank bubu dulu macam mana..kalau dah okay duduk dengan babysitter...bubu akan pertimbangkan semuanya....mudah2an.....Allah permudahkan segala urusan kita...Ameeen.










**Sayang anak bubu...rindu sangat2....bila dah besar jadilah anak yang berguna yer sayang....jadi anak solehah....taat pada perintah Allah......








Thanks n lurve all!!!