Friday, October 29, 2010

Weekend is 'everything'

Owh weekend..lurve u so much!hehe weekend neh Aye dah planning mau g shopping dengan Mr. Qifa... Mahu beli macam2...sebab dah lama xshopping habis2an..hik3 Mr. Qifa banjer kew? Owh...x sangat la..hehe Aye nak banjer die...Dah slalu dia banjer Aye kan..kali neh Aye baek hati nak banjer die.wow!

1st set nak beli nanti...untuk g keja..hehe




2nd set untuk g opis jugak!hehe

owh! 3rd set...g keja bole g jalan2 pun bole. lurve it!

nak ni!!!!!nampak cam menarik!hehehe

oh oh....ini paling penting!Aye dah kehabisan stock kat umah...hak3
And i want to buy dis for Mr. Qifa...hope he like it.hehe julung2 kali nak beli.bukan senang.hehe silap2 t Mr. Qifa yang banje Aye..Aye men amek jew..pas tue die kena bayar..hak3 

suke2!cute..hehehe

Xsabanya nak gi shopping!!!...hihih


@...Sha Awifa...@

"FOC Cleaning Service"

Hoho jangan xtaw...rini Aye gi opis lambat...9.30am bwu sampai..hehe bukan ape saje jew...siap gi bekfas dulu kan...pas tue baru tehegeh2 masuk opis...hehe ape lagi..berlari nek lift..hik3 Tapi rini gile penat kat opis..sampai2 je dorang tengah wat operasi mengemas! Aduyai.....kena join sama la...Mau x...next week da staff baru masuk..memang kemas habis2an la..dah macam keja cleaning opis lak.hehe kerahan tenaga woi..hihi tapi bagus la..saling bantu membantu..ade yang nak meja baru ada yang nak pindah meja..macam2.. Aye punya keja senang je...nak simpan.xnak buang jek! Habis cite,...opis xsemak dengan mender2 xguna...


Hasilnya Memang bersih n teratur.Ape yang penting??......
  1/2 day juga la baru siap kemas suma....ehehe bukan ape...ngemas skit jek.ngelat yang banyak!hahaha macam xbiasa lak...hoho


@...Sha Awifa...@

Thursday, October 28, 2010

"Cincin tunang di hari pernikahan!"

Perlu kew bertunang sebelum kawen?Bertunang sama dengan hari akad nikah xsalahkan?
Sebab bertunang adat je kan bukan perkara wajib kan....hmm jadi kesimpulannya,Aye xnak bertunang!
Mr. Qifa pun cakap xyah tunang..hehe baek kan die.memahami kehendak hatiku..lurve u sayang!
Mahu cincin tunang tapi xmahu bertunang!hehe

Sebabnyer, Aye nak sekalikan tunang and nikah di hari yang sama...menarik gitue..
Lagi plak..orang cakap bertunang neh banyak dugaan..kan..
Jadi xsalah kan kalo tunang sama ngan hari nikah.
Di samping itu juga dapat menjimatkan tenaga n paling penting bole cut cost!hahaha

T nak baju cam neh masa tunang+nikah..simple kan...idaman kalbu!hehe
Aiseh..xtau la kenape kan...2 3 hari neh Aye asek nengok gamba orang kawen..gamba orang tunang...gamba pelamin gmaba hantaran...gamba baju nikah baju tunang sume...alahai...bole tengok jela..cuci mata!hak3
Rasanya sebab terpengaruh dengan musim orang nak kawen neh kut..hehehe lawaks! Teringin gak nak tengok2...mana la tau leh wat reference tok masa depan kan.hihi =p

"Aku dah kawen skarang.."

Tersentuh hati perempuanku bila baca cerita neh....semoga Aye juga bisa setabah isterinya.....

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..
Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..
Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..
Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err..bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.
Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.
Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.
Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.
Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..
Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.
Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..
Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??
Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!
Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!
Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..
Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..
Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.
Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!
Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!
Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..
Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??
Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!
So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..
Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!
Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??
Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.
Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!
Aku buntu..
Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..
Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.
Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..
Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..
Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,
Buat suami yang baru kupunya,
Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku
Buat suamiku yang baru kupunya,
Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,
Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa
Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..

Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?
4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?
Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.
Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.
Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.
“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”
Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..
Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..
Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

_End_
 
Halusnya hati  n perasaaku...uhuk3 =(
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
 
@...Sha Awifa...@

"hujung minggu...saat di nanti.."

Wow! sangat menarik and xsabar.weekend neh planing mau BBQ di Ulu Yam. Kalo jadi memang i like, Dah lama x gi air terjun neh...sambil makan2 kan...eeeiiii beshnyer!hehe Idea neh terhasil bila Si Kecik ajak enjoy puas2 minggu neh..sebab next week dah buzy study tok exam. kesian...student agi kan..hehehe


Bestnyer dapat berendam lama2..sejuknyer!hehe

Dapat gi air terjun neh komfom bersih kepala otak..segar bugar cam morning glory..haha betul la kan...bila gi tempat cam neh jauh dari kebisingan kota sapa xtenang kan.Jiwa raga aman damai!hehe tapi neh baru planing.harap2 jadi la..hehe tengah tunggu persetujuan dari yang laen.very da xcited!opss...terlebih sudey..


@...Sha Awifa...@

Wednesday, October 27, 2010

"Sandwiches' Day"

Last monday kat ofis da buat "sandwiches' day" sempena da sorang staff dah last day kan.hehe we all berpakat nak wat makan2...jadi..terhasilah "sandwiches' day"...konsep senang jew.. sapa nak makan buat sendiri.bahan disediakan..hahaha so macam2 kerenah ada..lawaks!pertama kali rasa hari paling gembira kat ofis.hak3 antara part2 menarik adalah makan time!hehehe


Neh antara krew2 yang telibat..hehe ape yang penting? kerjasama!heeee

Buah yang wujud di "sandwiches'day" tapi Aye xmakan..huhu bukan buah kegemaran.hik3


Air yang bagai sedap rupanya...coktail ape tah nama!hasil cmpuran aiskrem soda n fruits.
haha men minum jek.n sedap jugak!hehe



Sandwich hasil buatan sapa tah.xtaw plak...tau2 da gmba jek..sungguh kreatif dan enak!nyum2...

Ini la orang yang diraikan..hehe Winnie! berejam dia nak habiskan roti tue..ada orang buatkan tok die.hehe

"Bila cuti sekolah...bila terima undangan"

Hadoi.....nasib2..hehe chewah..tetiba je cam bermasalah. Xda la..saje jek gatai2...bukan ape..bila dikenangkan cuti sekolah makin tiba...Wah beshnyer cuti lama2!! Walaupun zaman persekolahan dah habis tapi masih bole merasa la bahang cuti sekolah neh. Eh!Aye bukan cikgu taw.jangan salah sangka.hee saje wat nyebuk sket.nak gak tumpang meriahnya cuti2 sekolah neh...

Bulan depan aye dah terima 5 undangan.yela..mau taknyer...bila musim cuti sekolah je komfom belambak terima undangan kawin an...yang dekat yang jauh suma ada.Dari kawan sekolah kawan kampung kawan ofis sampai suma yang pernah kenal la menjemput majlis dorang..Biasalah kan..musim cuti sekolah la menjadi kegemaran pasangan2 untuk melangsungkan majlis perkahwinan...Amin...semoga kekal bahagia kepada semua....Seronok dengar orang nak kawin (tingin rasa =P)..hehe gediks!! Tapi betol...tengok sume membe2 yang sebaya dah kawin...pas tue dah ada yang anak 1..ada yang 2...sapa xtingin kan?(Aye muda agi kays..hehe) huhu cuma saba menanti saat Aye pulak la kan..ehehe

Aye rasa Mr. Qifa mesti xder masalah angkat Aye kalo berat Aye maintain cam skang la...hehe =)

Aye nanti bila dah cukup sume terus kawen jew..xda nak tunang2 lagi dah...express sket...hahaha cam xsaba jew gayer!aaawwww.......i like!hehe bukan ape la...cuma kadang2 Aye jeles sket tue ade and heran sikit la...cam mana dorang leh kawin dalam usia yang masih boleh dikatakan agak muda. 22-25 tue bagi Aye muda agi la...Jeles bukan sebab ape....Jelesnya sebab dowang dah nak kawin. Aye? belum lagi.hahaha.. And Aye heran tue bukan heran ape...herankan kewangan dorang..wow! banyak duit korunk kan uruskan majlis suma.Erm,rasanya kalo baru keja macam Aye pun lekeh2 dalam acc. xsampai 10k saving.(poyo jew!haha ayat cam nak cakap banyak jew saving!tapi xde pun.habuk jew.haha) Tapi macam mana dorang leh kawin? Jodoh tue satu hal la kan..dah sampai masa dorang kan.Tapi kalo Aye,slagi lum stabil lum brani tuk ke arah tue.huhu itulah..masing2 punya cara kan....

Opss! dah lari topik neh...tadi aye nak cite sal cuti sekolah je benanya...ahaha melalut plak sampai Aye nak kawen.ishk3 nampak sangat xsaba!hehe bila cita sal cuti sekolah macam2 planing dibuat oleh ibu bapa. Yela...dah cuti kan mesti mau bawa anak jalan2...Bestnyer la bila terkenang zaman sekolah dulu...merata tempat di bawa jalan(walaupun mak and abah xbawa tapi org laen yang bawa)..hehe and saat paling best bila jadi student dulu. Bila cuti sem ja sume gile xsaba nak balik kampung termasuklah Aye...cuti2 di kampung la best...aman jek jiwa.Tapi skarang neh cuti harap sabtu ahad je..Nasib baek ade gak cuti 2 ari dari setengah orang tue..tibai keja sabtu ahad...dunia...dunia!Aye keja sebab gilew duit...Ada duet Aye bahgia la..leh shoping sakan.(itula pompuan kan.hihi)

Ape pun yang berlaku bulan depan Aye nak g bercuti gak.xkira...perlu sangat2 bercuti...rehatkan minda..hehe sekolah cuti Aye pun nak cuti gak...cuma lom decide je nak g mane....nak tempat yang mendamaikan jew.hehe yang Aye leh posing begambo skali.hak3 tue yang penting!

Dapat jalan2 sambil amek gambo dengan Mr. Qifa tentu besh!hehe

"cantiknya kamo kalo...."

Sesudah lunch..perut mesti kenyang..alhamdulillah....hehe walaupun lauk xsehebat masakan ibuku tapi cukup sedap untuk mengisi perut time2 macam neh...Aye makan nasik la kan..hehe berlaukkan ikn goreng+sayur sket..kalo xde sayur rasa xlengkap hidangan tengah hariku..Hik3 bukan masak pun..Tapaw kat "Kunyit". "Kunyit" tue nama kedai makan kat ground floor ofisku neh..Dengan malasnya Aye berjalan turun dengan lift tadi...Disebabkan lapo je terpaksa gak turun....nasib2...

Haa...nak dijadikan cerita...lepas dah beli2 tadi pas tue berjalanlah menuju ke lift untuk membawa diriku ke tingkat 5...kebetulan kat depan Aye lalu la seorang manusia neh. xpasti la "mamat ke minah" untuk sekali pandang. Xpuas hati punya pasal pandang la kali kedua..tp memang terus pandang la sebab dia pun nak masuk lift sama rupenyer..ehehe pandang punya pandang "minah" rupa2nya... Aye ingatkan mamat mane la tadi. Mau x nyer..dress up dah macam "mamat". dua kali pandang "minah" rupanya...


Kalo macam neh dah kmfm tau ape jenisnya..kan3
Ya tuhan...cantiknyer kamo kalo pakai dress labuh kew skirt kew kan..wow! tue yang terdetik kat hati Aye... Siyes weh! cantek gile muka dia..ayu n sweet jew...tp kalo pandangan blakang sebijik cam "mamat". Erm...terpikir sendiri kat dalam lift tadi. Kenapa la xmenghargai kecantikan yang allah dah bagi...kenapa nak jadi sebaliknya..erm...kalo Aye yang pompuan neh pun bole kata dia cantek apatah lagi lelaki kan. rugi2...cantik tapi xdihargai.....

Ting! Ops...tersedarku dari lamunan.dah sampai tingkat 5...hahaha keluar je dari lift senyum Aye sorang2...macam2 dunia neh kan....bersyukur lah Aye masih ada kesedaran.hehehe tapi paling lawaks la Aye rasa..terus Aye tepikir...macam mana gaya sekalipun kan..kalo nak g toilet tetap masuk toilet masing2.Melainkan kalo salah masuk toilet la kan.hehehe itu xkan dapat ubah kan...hehehe

Gamba macam sama tapi ade bezanya...hehe

Ada sign toilet paling Aye suka tengok...jap nak upload..hehehe

Nakal gile sign neh...hahaha lawaks!


@...Sha Awifa...@

Tuesday, October 26, 2010

"Idaman Kalbu"

Wow!! Bergedik hati and meleleh air mata tengok pic kat tenet...Hadoi...mahu memilikinya....Tapi bilakah agaknya?? Hari ini..Esok...Minggu depan..Bulan depan ka tahun depan ka bila ka?heeeee kuserah padaMu.... Tapi memang betol la..skali pandang kan..terdetik di hati.cam lurve at da 1st sight la..kononnyer..hehehe Memang betul2 wat Aye giler bayang..Tue baru tengok gamba..belom jumpa depan mata...Kalo depan mata mahu saja ku cium tanpa henti. ops!!! Ayat ganaz neh...haha jangan salah erti..tiada kena mengena dengan yang hidup mahu pun telah meninggal dunia..Tapi perlu ku akui.. Ku gilerkannya..teramat mahu!hadoi............

"Owh hati..sabarlah menanti...sehingga tiba saat itu..andai ia ditakdirkan untukmu pastinya kau memiliki."

Woi!bila nak sampai saat itu gamaknya??berikanlah ku jawapan...huraikanlah simpulan di hati ini..Ececece berlagu rindu plak..hahaha hati owh hati...aishh....meronta-ronta jiwa raga. Akibat terlalu mahukan ku telah luahkan rasa hati kepada kekasih hatiku...alangkah gumbiranya! dia merestui niat hatiku...Thanks sayang! kau sungguh memahami..kerna itulah ku mencintaimu!!

Setelah dibincangkan bersama kekasihku dari hati ke hati..keputusan memihak kepada keputusan hatiku... Sungguh ku xsabar menanti saat bahagia itu. Saat ia menjadi milikku selamanya...Thanks Sayang untuk saat itu! And inilah keputusan yang telah dipersetujui.....


Ini my 1st choice...sungguh menarik!

Ini pula 2nd choice..simple n cute!

My 3rd choice..A for him n B for her.

4th choice...sweet sgt2! lurve it....


Inilah antara kegilaan hatiku...sangat cantik...terasa sperti merobek2 hatiku... Sampai saat itu..ia pasti berada manis di jariku....Ku tunggu saat itu...Owh hati!bersabarlah.........
Ini antara pilihan kami nanti....Insyaallah....Jika di izinNya tibalah saat itu...Aminn....

Ini je yang Aye mintak kat My Lurve...Ok ke x ea? Ok la tue kan? berpatutam kan?
Jap2..nak bergosip sket!hehe Aye punya ofismate laki la..dia mau kawen Dec neh..tapi korang tau ape bakal wife dia mintak untuk nikah? Bukan cincin lagi dah Gelang terus! Dia datang mengadu dekat Aye...Haha padan le muka..dah le nak kawen pun harapkan loan semata2..hmmm kesian2...awal2 dah tunjuk mata duitan..(sedap je ckp org..Aye pun mata duitan gak!haha).. Dunia2...Aye mintak ape yang My Lurve mampu je..yang xmampu xyah la...Kesian bakal suami nanti....macam2 nak guna duet t kan..berpatutan sudah la... bertimbang rasa..hehe



@...Sha Awifa...@

"Mas Kahwin"

Tiba-tiba mood pagi neh nak cari tentang perkahwinan. Gatai nak kawen dah kowt.wow! Ilek lu...lum masa nak kawen g. Cuma ingin tahu ja.hehe Search punya search pasal kawen terjumpa dengan nilai mas kawen mengikut negeri..hehe bole jadi rujukan neh..Tapi mengikut dari bacaan Aye.. Maskawen boleh diberikan oleh suami kepada isteri seberapa banyak yang suka.. kerana maskawen adalah hadiah buat isteri. And suami xbole makan duit maskawen isteri melainkan si isteri memberikan kepada si suami...hmm

JOHOR : RM 22.50

MELAKA: RM 40.00

NEGERI SEMBILAN : RM 24.00

SELANGOR : RM 80.00

KUALA LUMPUR : RM 80.00

PERAK : RM 101.00

PULAU PINANG : RM 24.00
KEDAH : Tidak ditetapkan

PERLIS : Tidak ditetapkan

PAHANG : RM 22.50

TERENGGANU : Tidak ditetapkan

KELANTAN : Tidak ditetapkan

SABAH : RM 100.00
SARAWAK : RM 120.00
W.P LABUAN : RM 80.00
 
Haa mengikut ape yang Aye baca and sepeeti di atas. Orang Perak murah jew.. Rm101 jew...hehe So,untung sapa dapat orang Perak. tak mahal pun..Tapi sapa dapat orang Kedah rabak poket sket la. Sebab xditetapkan. Bole mintak suka hati. Untung anak dara Kedah.Ishk3..hehe kalo nak tau lebih lanjut bole view dengan klik link kat bawah neh...Ada perbezaan maskahwen anak dara and janda. Besa la..barang 2nd harga len la kan...

http://www.islam.gov.my/informasi/nilaimaskahwinnegeri.html

Baca punya baca sampai terjumpa dengan menda neh. Perak punya lew...Aye kan orang Perak.Hik3

ENAKMEN 6 TAHUN 2004
ENAKMEN KELUARGA ISLAM (PERAK) 2004
BAHAGIAN II - PERKAHWINAN

Permulaan Kepada Perkahwinan

Seksyen 21. Mas kahwin dan pemberian

(1) Mas kahwin hendaklah biasanya dibayar oleh pihak lelaki atau wakilnya kepada pihak perempuan atau   wakilnya di hadapan orang yang mengakadnikahkan perkahwinan itu dan sekurang-kurangnya dua orang saksi lain.

(2) Pendaftar hendaklah, mengenai tiap-tiap perkahwinan yang hendak didaftarkan olehnya, menentu dan   merekodkan-
 (a) nilai dan butir-butir lain mas kahwin.
(b) nilai dan butir-butir lain apa-apa pemberian.
(c) nilai dan butir-butir lain apa-apa bahagian mas kahwin atau pemberian atau kedua-duanya yang telah dijanjikan tetapi tidak dijelaskan pada masa akad nikah itu, dan tarikh yang dijanjikan untuk penjelasan.
(d) butir-butir cagaran yang diberikan bagi menjelaskan mas kahwin atau pemberian.

Maskahwen xpa...bagi ja macam mana pun Aye xkesah punya..yang penting Aye punya hantaran la.. Weh,sapa kata xpenting!!.. Duit hantaran tue la nak wat kenduri suma.. Xkan nak perabis duit mak bapak plak an..sendiri gatai nak kawen sendiri tanggung la. Jangan susahkan orang tua..kan...hehe Ekotkan hati memang tergedik2 nak kawen dah neh. Excited gila!Tapi bila pikir macam2 belum stabil lagi..So sabaq sat na! xlari gunung dikejar kan...Sampai masa ada la tue.heee

@...Sha Awifa...@


Monday, October 25, 2010

"Khasiat daging arnab"

Waduh....terbeliak bijik mata baca satu artikel neh.. Artikel ini mengatakan dengan memakan daging arnab:-

1)  dapat mengempiskan perut
2)  dapat melawas kencing.

Owh..mak oi...xsanggup nak makan... Haa...yang paling best...turut dinyatakan bahawa

----) dengan memasak and memakan kepala arnab pulak dapat mengubati penyakit demam malaria.

Erm...kalo betul berkesan terpaksa la Aye makan..kalo saje2 nak makan xder nyer la..huhuh kesiannyer...warghhhhhh =( xsampai hati weh!!

Sebab yang jadi kesian sangat tue al-maklum la.. Aye neh membela kat umah tue...bukan membela ape...membela 2 ekor Cik Nab neh... seekor namanya Tompok and seekor lagi namanya Bulat. Dari kecik Aye bela tiba2 nak dimakan alamatnya xde la...Eeeiiii....xsanggup!

Kepada sesiapa yang sanggup silakanlah..tiada halangan..huhu untuk mengubati pnyakit demam malaria Aye xkisah la kalo korang nak makan. Tapi kalo setakat nak kempiskan perut baek korang lupakan la..banyak g cara nak kempiskan perut selain dari menjamah daging arnab...kan3.....

"Lelaki Dan Perempuan Dalam Kejadian Manusia"

"Ari neh keja xbanyak sangat..Sambil2 wat keja search la bahan2 bacaan yang menarik and terjumpa dengan artikel neh...menarik dibaca and dikongsi bersama...(",) mari membaca..."

Lelaki Dan Perempuan Dalam Kejadian Manusia

Dengan memberikan sedikit peihatian kepada kejadian alam ini, anda pasti mengerti mengapa anda dijadikan lelaki atau perempuan. Kedua-duanya dari acuan yang sama iaitu manusia yang dibentuk dari unsur-unsur kemanusiaan. Tetapi yang satunya berwatak keras dan yang satu lagi lemah gemalai. Gerak langkah melambangkan kekuatan dan gerak langkah wanita melambangkan keindahan. Sifat-sifat tersendiri yang ada pada lelaki dan wanita itu menunjukkan bahawa kekuatan lelaki dijadikan sebagai pelindung kecantikan wanita.

Betapa indahnya kehidupan manusia ini dengan adanya pasangan di dalam kejadiannya. Betapa jemu dan bosan kehidupan ini jika yang menjadi penghuni alam lelaki semuanya, atau perempuan semuanya. Jadi, kejadian berpasangan antara lelaki dan perempuan itu merupakan ramuan yang mengindahkan kehidupan. Allah S.WT. berfirman:

Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. '

(ar-Ruum:21)

Kejadian berpasangan juga sebagai saluran untuk meneruskan keturunan manusia.Allah S.WT. berfirman:

'Wahai manusia bertakwalah kepada Tuhan kamu yang menjadikan kamu semua dari jiwa yang satu dan dijadikan daripadanya pasangannya dan berkembang daripada keduanya banyak lelaki dan perempuan... '

(An-Nisa':1)

Dengan keterangan di atas jelas sekali hikmatallah menjadikan manusia dari lelaki dan wanita, pertama untuk memperindahkan kehidupan manusia itu sendiri. Kedua untuk mengekalkan ketuninan manusia di dalam jangka waktu yang panjang sehingga Allah S.W.T. menentukan berakhirnya sejarah manusia di bumi ini. Ini semuanya adalah rahmat Allah S.WT. kepada manusia yang diamanahkan untuk mengendalikan ulusan di bumi sebagai khalifah-Nya.



 
@...Sha Awifa...@

Friday, October 22, 2010

Tips menghilangkan stress...

Sambil melayan kebosanan di opis and sementara menuggu jarum jam terpacak pukul 6...So Aye pun search la macam2 mender kat intenet...And secara x sengaja Aye terjumpa dengan TIPS MENGHILANGKAN STRESS... So ape lagi...baca and baca sampai habis....Tibe2 ada satu perasaan dihati mengatakan petikan neh best...Aye pun copy and paste la kat sini untuk dikongsi dengan semua...Mari semua kita amalkan...insyallah...mudah2an berhasil and berguna dalam kehidupan seharian....

TIPS UTK HILANGKAN STRESS

Terdapat beberapa tips yang kita boleh amalkan bertujuan mengurangkan
tekanan hidup. Antaranya ialah :



1) Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk

Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.

2) Perbanyakkan membaca Al-Qur'an

Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.

3) Banyakkan Solat Sunat

Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

4) Selalu berdoa kepada Allah

Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat,tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. Insya-Allah, Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh.
Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa.

5) Bersangka baik dengan Allah

Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang Berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.

6) Lakukan kegiatan luar seperti bersukan

Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.

7) Amal diet dengan disiplin yang kuat

Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi, kencing manis.

8) Menangis dengan sepuas hati

Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. "Luaran lain hati lain" ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

9) Hargai kebolehan diri sendiri

Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

10) Cintai diri sendiri

"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain".
Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu
dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Kesimpulan Sebagai kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayannya.

@...Sha Awifa...@

Wednesday, October 20, 2010

::...kU piNJaM 1 biNTaNG...::

Haip..Haip....bosannyer kat opis rini...teramata sangat bosan!hehe
bila dah bosan macam2 keja dicari...hehe so,secara xsengaja
Aye godek la nfon angah.tub2  jupe 1 lagu neh....skali dengar
sedap gak,...dua kalo dengar erm..macam best...nak share la..
Jum..dengar2kan...hehehe layannnnnnnn........



Special for my Sayunk Qifa Dhom..heee (",)


@...Sha Awifa...@

Tuesday, October 19, 2010

::__weekend=jogging__hehe::

Sayangku cakap...sabtu neh nak g jogging kat tasik....hihi
Kite tunggu n lihat pegi ke tak sayangku tue kan..hehe

Dalam Perancangan nak kempiskan perut la tue...semangat la...
xpe..kite bagi support....hihihi sayang2....

Gud luck....hope bangun awal pagi ye sayang....
kalo x cam mana nak g jogging kan...hehe

Much Lurve

Friday, October 15, 2010

::...Hurey..i like friday..::

olla....

Bestnyer....esok Cuti!!!!ahaha inilah saat yang dinanti2kan...
Sabtu Adalah hari paling bahagia..hari tido seharian!hihi
Besa la..itu lah rutin harianku setiap mmgu...
sabtu bangun lambat....bangun makan jew..ten maen game..
Bila petang sambung tido balik...malam makan+maen game lg...
Hehe begitulah seterusnya dengan ahah..hehehe

Skang nk balik dah...jum2..berpinar mata....
seharian betulkan drawing..huhu

Jum2 balik...tatata
Lurve!

Thursday, October 14, 2010

::..In Planning...::

Hye...

Wishing all very good morning and smile.... ^_^
Erm..bila keja n keja mesti nak rehat kan minda gak an sayang...
So, ape kate kiter gi bercuti...makan angin mane2 la..hehe
Mau ke x sayang?...Ala..bukan apew..dah lama kita x gi bercuti an...
Hujung2 tahun cam neh ape kata kita planing pergi bercuti,,..I like!
Hehehe kite gi la..tanah tinggi kew beaches kew Island ke kan..hihi
Bestnyer rasa..belom pegi lagi best dah rasa neh..cam mane neh..hihi
Nanti sambil2 bercuti boleh shooting2 sama kan..lagi i like..*_^

Sayangku,
Awak pikir2 kanlah ye nak pegi mane...T gtau aye kays...
Hehehe aye dah pikir..cam tringin nak g fraser hill jew..hihi
Nak g riding kuda ngan achery..bestnyer!yehaaaaaa...
T pape kite planing len k...
tp carik tempat yang der activity yang best taw...hik3
baru best g bercuti...kan sayang...

Muahxs Lurve u... ====}@

Wednesday, October 13, 2010

::..berbulan berlalu...huh..::

Hye,...salam..wah..dah lama rasanya xpost pape kat blog neh..jangan kata post..log in pun x...
Act, bukan ape....buzy sangat dengan rutian harian and xde mood nak edit blog...xpe...start hari neh..macam2 nanti akan dieditkan..hehe nantikan yer kemunculan terbaru sayer...

Dah tukar background...nanti ade mase nak tukar design lak..hehe mau yang chantek n chumel2 jew....macam sayer juga...cute miut gitue...hihih


much lurve ^_^

Thanks n lurve all!!!